English translation can be found here.


SÞrg for at digital bevaring skjer pÄ en bÊrekraftig mÄte

Digital bevaring over tid er en ressurskrevende prosess. Ha et bevisst forhold til hvilket utvalg av filer som skal bevares, og pÄ hvilket format. Velg lagringsteknologier som er miljÞvennlige og energiÞkonomiske.

Bruk veldokumenterte og Ă„pne filformater hvis mulig

Dette Þker muligheten for at vi kan lese og forstÄ filen nÄ og i framtiden. Gode formatvalg gjÞr forvaltningen enklere over tid. ProprietÊre og udokumenterte filformater kan ha kort og uforutsigbar levetid. NB anbefaler Ä bruke fÞlgende filformater: foretrukne filformater.

Ta vare pÄ originalfilen

Fremtidige formatkonverteringer inneholder alltid en risiko for at innholdet kan endres pĂ„ en uĂžnsket mĂ„te, enten bevisst, eller ved feil i konverteringsprogram. Å ta vare pĂ„ originalfilen gjĂžr at det alltid vil vĂŠre mulig Ă„ konvertere pĂ„ nytt. Med originalfilen menes den opprinnelige avleverte filen.

Kontroller filer som skal bevares

Generer sjekksum sÄ tidlig som mulig for Ä kunne sjekke om filen er uforandret over tid. Identifiser filtype og valider denne for Ä avdekke filens tilstand og muliggjÞre forvaltning over tid.

Ta vare pÄ nok metadata til at filene er forstÄelige og gjenfinnbare

Denne informasjonen skal sikre at filene kan forvaltes, forstÄs, benyttes og gjenfinnes i fremtiden, uavhengig av eksterne omgivelser.

  • Tekniske metadata som informasjon om filformat, filstĂžrrelse, struktur, o.l. Disse gir detaljert kunnskap om teknisk filformat. Styrker samlingens integritet og bedrer kvaliteten pĂ„ planlagte bevaringsaktiviteter knyttet til formatkonvertering o.l.
  • Administrative metadata som filenes kilde, hvordan de er skapt og behandlet, rettighetsinformasjon, og annen proveniens. Disse gir kunnskap om filenes opphav og historikk, og bidrar til Ă„ kunne sannsynliggjĂžre innholdets troverdighet.
  • Deskriptive metadata som informasjon om handling, motiv, kreditering, osv. Disse beskriver det intellektuelle innholdet i filene og gjĂžr innholdet forstĂ„elig og gjenfinnbart.

Bruk et standardisert format for pakking av filer

Standardisering muliggjÞr effektiv utveksling av innhold og metadata pÄ en uniform mÄte uavhengig av materialtype og avleverer. I NB benyttes eArchiving standarden. Det gir tilgang til dokumentasjon og eksisterende verktÞy.

Dokumenter bevaringsaktiviteter pÄ en standardisert mÄte

Det styrker samlingens integritet og bedrer kvaliteten pÄ planlagte bevaringsaktiviteter knyttet til formatkonvertering o.l. NB bruker PREMIS til dette.

Filer skal kunne leses og forstÄs i nÄtid

Dersom det ikke er mulig Ä Äpne filen i nÄtid er det lite sannsynlig at det vil vÊre mulig i framtid. Dette krever overvÄking av filformater og avspillingsplattformer for Ä kunne iverksette nÞdvendige tiltak. Gamle og utdaterte filformater konverteres til nye Äpne formater ved behov.

SÞrg for Ä ha en fil lagret i flere eksemplarer, pÄ forskjellige lagringsteknologier og flere geografiske steder

Flere instanser av filen reduserer sannsynligheten for at materialet gÄr tapt pga. tekniske eller fysiske hendelser som pÄvirker enkelteksemplarer.